Parkour on pohjimmiltaan oman kehon liikkeen sopeuttamista ympäristöön. Parkour sisältää kehon perusliikkeitä ja niiden soveltamista esteisiin, muodostaen kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaan tavan liikkua paikasta toiseen. Lajina se sisältää tietyn liikeluokittelun: juokseminen, kiipeäminen, heilahtaminen, ylittäminen, hyppääminen, kierähtäminen ja neliraajaliikkuminen – kategoriat, joihin kaikki parkourin liikkeet voidaan jakaa.

Parkourin mentaliteetti kiteytyy oman liikkumisen rajojen rikkomiseen ja ainoa kilpailu, jota lajissa käydään, onkin oman itsensä kanssa. Lajia voi siis harrastaa kuka tahansa. Tarvitaan vain halua kehittää liikkumiskykä, mieltä ja tilan hahmottamista. Kyseessä on hyvin ihmiselle luontainen liikkumistapa sovellettuna yleensä urbaaniin, ihmisen rakentamaan ympäristöön.

Lajin alkuperä juontaa juurensa aina 1900-luvun alkupuolelle armeijoiden esteratoihin, mutta nykyisen Parkourin perustajana pidetään kuitenkin ranskalaista David Belleä (1973-). David harrasti telinevoimistelua ja yleisurheilua, mutta kuitenkin menetti kiinnostuksena molempiin. Inspiroituneena isänsä saavutuksista David kyseli isältään hänen harjoittelumetodejaan ja sovelsi niitä ympäristöönsä käytännöllisesti ja tehokkaasti. 

Parkour-alueemme

Parkourin harrastajille YouMovessa oma lajiin tarkoitettu tila, jonka keskeisenä rakenteena olevan 'mökin' seinien aukkojen ja tasojen kautta voi keksiä erilaisia reittejä, joiden kautta voi harjoitella sulavaa liikkumista ympäröivän tilan ehdoilla. Vieressä oleva putkikehikko mahdollistaa käsien varassa tehtävät heilahdukset ja muut liikkeet.